maanantai 3. lokakuuta 2011

Hengellisiä harjoituksia hengästyneille


Sain vuosi sitten kesätyöpaikaltani lahjaksi rauhoittumisoppaan, kiitokseksi panoksestani kauden uurastukseen. Kirja on Silitä kissaa- Hengellisiä harjoituksia hengästyneille. Pappipariskunnan kirjoittama opus sisältää sivun mittaisia "virkistäviä keitaita ja pysähdyspaikkoja kiireen ja touhun keskelle".

Ironista kyllä, aikaa kirjan lukemiseen ei ole tuntunut löytyvän, ja opus on pyörinyt pöytien ja hyllyjen kulmilla valmiina rauhoittavaan hengityshetkeen. Kiireisen vuoden jahkailun jälkeen opinnäytetyönpuurtamisahdistuksissani, eräänä syksyisenä lauantaipäivänä, nappasin kirjan kera lasin viintä ja istahdin nojatuolini syvyyksiin. Päätin että tästä lähtee käyntiin tajunnan räjäyttävä rauhoittumisen ja seesteisyyden aikakausi!

Paahdoin kirjaa läpi ja yritin löytää sisäisen rauhani, kunnes puolessa välissä rauhoittumisesta hengästyneenä tajusin tilanteen hulluuden. Suorituskeskeisen yhteiskunnan kasvattina olin onnistunut tekemään jopa rauhoittumishetkestä suorituksen. Laskin kirjan käsistäni ja lähdin ystäväni kanssa kahville, seesteisyys taattu.

Viikko rauhoittumisrupeamani jälkeen annoin kirjalle uuden mahdollisuuden. Nostin opuksen käteeni ja valitsin sivun umpimähkään. Luvun otsikkona oli "Varjele keskeneräisyyttä". Luvussa kerrotaan kuinka meissä on sekä tuhoisaa että kasvattavaa epätäydellisyyttä, miten omassa keskeneräisyydessä on kasvun mahdollisuus. Kirjoittajat kertovat erään intiaanikansan matonkudontaperinteestä, joiden käsinkudottujen mattojen upeissa koristekuvioissa on aina yksi virhe samassa kohtaa maton kulmassa. Selityksenä, että virheellisestä kohdasta henki kulkee sisälle ja ulos.

Lyhyen tekstinpätkän luettuani olo oli helpottunut ja kevyt. Kirjaa olen tästä lähtien lukenut yhden sivun pätkissä, pienin askelin perille. Valaistumisen ja seesteisyyden etsintä on vielä hakusessa, mutta onhan tässä aikaa, ei ole mihinkään kiire.

"Täydellisesti rakennettu yhteiskunta tai täydellisen kiiltävä ihmisen julkisivu on kuin muuri, johon elämällä ei ole tilaa juurtua. Halkeamat tarjoavat kasvupaikan uudelle elämälle."

Silitä kissaa- hengellisiä harjoituksia hengästyneille
Johanna ja Juha Tanska
Kirjapaja, Helsinki 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti